Archive for Blogg

Vad händer framöver på LAWICEL?

Ibland händer det saker som man inte kan kontrollera/styra och i ett mindre familjeföretag som LAWICEL där vi endast är 3 heltidsanställda (Jag, frun och en anställd) kan det innebära vissa problem om någon blir borta under en längre tid.

Som ni kanske märkt har det inte varit mycket uppdateringar här (blogginlägg och Arduinolektioner) eller på Facebook/Google+ under det senaste halvåret, det beror på att jag i våras fick reda på att jag måste genomgå en hjärtoperation (förstorad aorta och aortaklaff) nu den 22 september. Jag har varit trött och orkeslös under en längre tid och när detta är gjort så kommer det med tiden bli bättre.

Vi väljer att öppet gå ut med denna information i förhoppning om att våra kunder skall ha förståelse att det kommer under några veckor vara dels telefonstängt och att e-post kommer att besvaras i den mån det går (då jag har den uppgiften med supportfrågor). Har ni specifika frågor om produkter, så kontakta gärna tillverkaren direkt, vill ni ändå gå genom oss kan det komma att ta tid innan vi kan svara.

Beställningar kommer att fungera precis som vanligt, så där blir inga problem, men vid hög belastning kan det förekomma en extra dags försening ibland. Vi håller er uppdaterade under tiden här i bloggen och informerar när jag är tillbaka och kan ta emot frågor via e-post. Tack för er förståelse!

mvh

Lars Wictorsson, LAWICEL AB

Semestertider

Det har varit lite glest med inläggen här den senaste tiden, men det beror på att vi haft full fart med annat, sen har det inte hänt så mycket nytt heller den senaste tiden. Nu går vi in i semestertider de kommande 4 veckorna (V29-32), det innebär att vi inte svarar i telefon, så har ni någon fråga så använd kontaktformuläret i webshopen, så svarar vi inom någon dag. Dock skickar vi ut era beställningar varje dag under denna tiden, men det kan bli lite förseningar vid hög belastning då vi inte är full styrka under semesterveckorna. Den 11 augusti är vi tillbaka igen och svarar i telefonen som vanligt. Vi önskar er en skön sommar så hörs vi igen efter semestern!

Sommar2_572_220

Ny Produkt – A Star (A*)

POL-3101Är man på jakt efter en Arduinoklon i ett litet format så kan A* från Pololu vara ett alternativ. Den tar inte ut all I/O från 32U4 men har USB direkt på kortet så ingen extern USB till RS232 lösning behövs för att programmera den. Den kör med ATmega32U4, samma som sitter på Leonardo. Dessutom har den ett bra pris. Fungerar som Arduino Micro fast med färre I/O och till halva priset!

Nya Produkter – Neopixlar på tejp

LED_StripDå har vi breddat sortimentet från Shiji Lightning, lysdiodsexperten som tillverkar smarta RGB lysdioder. Adafruit kallar dem för Neopixel som ni kanske har hört. Dessa smart RGB lysdioder har inbyggd styrkrets som styrs seriellt, man klockar enkelt in data med en (eller två) signaler beroende på styrkrets sedan latchas data ut till varje enskild lysdiod. Så varje enskild lysdiod kan lysa med egen unik färg.

Ni kanske har sett de stora RGB reklamskyltarna runt fotbolls- och ishockeyarenor, det är denna typen av lysdioder. Nu har vi fått in dessa Neopixlar på självhäftande tejp för inomhus eller så finns de i ett mjukt solikonrör så de kan vara utomhus. De finns i olika utförande med 30, 60 eller 144 lysdioder per meter, sedan finns de med svart eller vit PCB (färgen på det flexibla kretskortet), slutligen då för inomhus eller utomhus. 30 och 60 versionerna levereras på 5m rulle medan de som är 144 levereras på 1m rulle. Dock kan de klippas av i mellan varje enskild lysdiod och man kan löda på kablage etc.

Vill man t.ex. göra en stor 16*16 matris så räcker det med en 5m rulle av de som har 60 lysdioder per meter (60*5=300 lysdioder, 16*16=256st och då blir matrisen ca 27cm bred (vi kommer att sätta ihop en sådan inom kort). Man kan löda ihop flera i en kedja eller ha flera parallellt om man vill ha en stor display. Vill man labba med dessa i mindre antal har Adafruit många varianter, vi säljer även lysdioden lös. Med direktimport från tillverkaren så kan vi hålla mycket bra priser jämfört med motsvarande rullar från t.ex. Adafruit (som säljer dessa i metervara men till mycket högre pris, det är samma leverantör). Vi har även de stora 30mm som matas med 12V och har 3st RGB lysdioder i samma kåpa, de är otroligt ljusstarka.

Intressant Kickstarterprojekt

MicroViewEtt kul kickstarterprojekt som heter MicroView med en Atmega328 och en liten OLED. Skall tydligen tillverkas hos Sparkfun så kanske till hösten kan vi erbjuda denna. Inte direkt “rocket science” men kul idé, snygg förpackning och kan användas till mycket skoj!

Ny Produkt – Gameduino 2

pADA-1654nDå har vi några Gameduino 2 i lager, vi har lekt med denna några timmar nu och man är lyrisk över hur bra grafiken flyter på utan massa blinkande osv. Den lilla tråkiga biten (som vi vill vara öppna med) är att dessa finns inte att köpa in till oss återförsäljare till ett vettigt pris utan vi får köpa in dem som vi vore en kund (med fraktkostnader och import) så därför kanske de inte blir lika billiga som vid direktimport, men vi har lagt på en liten marginal och ser det som en service för de som inte vill beställa direkt från USA eller Kina (och dessutom ha den i sin hand 1-2 dagar efter). Vi hoppas givetvis att det blir en ändring på detta framöver, men vi tror inte detta då priset är så pass lågt som det är redan nu, det dyra är ju 4.3″ skärmen med touch. Vill man göra enkla spel med Arduino gör man det i en handvändning, alla grafikrutiner finns där. Sedan kan man även använda skärmen för HMI.

Ny Leverantör – MakerBeam

01OB-KITPC1-BLK_NNu är vi återförsäljare för MakerBeam och OpenBeam. Vi har börjat med att ta in starterkiten, men kommer även att plocka in de lösa aluminiumprofilerna och tillbehören. Saknar ni något så hör av er till oss så plockar vi hem det. Ni hittar dem här hos oss.

Ny Produkt – Intel/Arduino Galileo

ARD_GALILEO_NIntel har tagit Arduino till hjälp och skapat en plattform som kombinerar Linux med Arduino, lite för att konkurrera med Raspberry Pi. Så här direkt ser man att det är ett vant företag på att cadda som tagit fram kortet, inte lika rörigt som Raspberry Pi (som vid lansering saknade monteringshål!). Kortet är döpt till Galileo och bygger på Intels strömsnåla Quark processor (x86) där man kan köra Linux sen har den samma pinout som Arduino och en massa Shields kan då användas. Man kan skriva program (sketches) precis som på Arduino och det finns Ethernet, USB, SD kortplats och mycket mer. Vi har nu fått in dessa i ett litet antal och försöker hålla så lågt pris som möjligt. Du hittar dem här i vår webshop. Den är en öppen source design, så schema finns, kom igång dokument etc.

God Jul & Gott Nytt År!

God Jul

Vi på LAWICEL AB tackar alla våra kunder för året som gått och vi ser fram emot att möta gamla som nya kunder 2014, för information om öppettider under helgerna se förstasidan i vår webshop.

Idag den 23/12 har vi skickat ut våra sista paket före jul, så alla beställningar som gjorts i helgen och idag före 11.00 har nu lämnat oss. God Jul!

Ny Produkt – Teensy 3.1

Teensy 3.1Vi har nu fått in de nya Teensy 3.1, en liten (men internt stor) uppdatering från 3.0, den har hela 256K Flash, 64K SRAM samt 2K EEPROM. Annars som innan en Cortex M4 (DSP) dock skall I/O nu vara 5V tolleranta. Det är inte en Arduino, men Teensy har ett liknande IDE fast då för ARM. Vill man ha lite fart i sakerna i litet format med mycket minne, då kan detta vara ett alternativ. Vi skickar även med lösa stiftlister så man behöver inte beställa dem separat.