Archive for Blogg

30 år med LAWICEL

Den 10 september 1985 registrerades namnet LAWICEL hos bolagsverket som enskild firma av Lars Wictorsson. Just LAWICEL står för Lars Wictorsson Elektronik. Det är nu 30 år sedan och här är lite information om vad som hänt under dessa 30 år, detta är min “kortfattade” berättelse om vad som hänt och lite funderingar om framtiden. Men först, låt oss hoppa tillbaka till 1985.

Under större delen av sommarlovet 1985 jobbade jag på en större firma i Perstorp då vi skulle ha praktik mellan trean och fyran på 4-årig Teknisk linje (El/Tele) vid HTS (Hässleholms Tekniska Skola). Där skulle jag skriva ett databasprogram i dBase III för företaget som skulle hålla rätt på reservdelar. Det blev min första kontakt med IBM PC och DOS. Efter sommarlovet var det dags att ta tag i sista året av studierna men företaget ville fortsätta att vidarutvecka programmet och kunde då inte fortsätta betala ut timlön då det inte var under tiden som sommarjobbare, däremot om jag hade en firma var det inga problem att fakturera. Så slutet av augusti skickade jag in papper till bolagsverket och firman registrerades den 10 september 1985. Jag jobbade vidare samtidigt med studierna och hittade även andra konsultuppdrag.

Jag beställde hem visitkort och delade ut dessa till vänner och till min bror, som i sin tur gav det till sina vänner, en av min brors vänner gav det senare till sin pappa och han ringde mig i februari/mars 1986 och frågade mig vad jag skulle göra efter skolan. Hade inte tänkt så mycket på det, men han erbjöd mig ett arbete, jag åkte och tittade på det och fann det mycket intressant, så jag skrev på anställningsbevisen då i mars 1986 och började jobba direkt på måndagen efter skolan i juni.

Min egen firma gick mer eller mindre in i en malpåse även om jag gjorde lite små konsultuppdrag i första hand till min fars firma. Åren gick men någon gång under 1996 kände jag att jag ville satsa och komma igång med min firma igen och den 6 mars 1997 startade jag och min fru Camilla ett handelsbolag, LAWICEL HB. Jag hade då en affärsidé om att sälja inbyggnadselektronik då jag fann att det inte fanns mycket här i Sverige och det som fanns var ofta dyrt och inte i lager i Sverige, jag köpte bara in sådant som jag arbetade med själv för att kunna ge så bra support som möjligt. Jag körde även på med konsultverksamheten. Då jag fortfarande var anställd skedde detta på kvällar och helger, men jag satte upp mål om att ge det 5 år, fick jag inte fart på det inom den tiden skulle jag lägga ner det.

Vi började importera elektronik som jag tyckte var intressant samt jag utvecklade även “enkortsdatorer” baserade på PIC, 8051 och senare Atmel AVR. Jag började intressera mig för CAN redan 1992 då vi använde det på företaget jag jobbade på men verktygen var otroligt dyra så under 93-94 började jag utveckla en CAN till RS232 omvandlare som baserades på C592an från Philips (numera NXP) som jag kunde använda till de kit vi tillverkade och sålde för att lära sig CAN. Senare blev den porterad till C505/C515 från Siemens (numera Infineon) och 97 tog vi fram vårt första AVR kort med en 8515 och en SJA1000 CAN controller, den fick namnet CANDIP (CAN i DIP format) och den blev en rejäl succé, vi har sålt över 16,000 totalt genom åren innan den gick i pension för 3 år sen. Fördelen var att köra men MCU och en extern CAN controller vilket gjorde att vi kunde använda vilken RS232 hastighet oberoende av CAN. Detta blev sedan det nya konceptet för vår CAN232 som började säljas hösten 1997. Den uppdaterades senare till Atmega162.

Våren 2001 började även jobbet på fritiden ta mer tid och vi såg att det hade vuxit ganska stort så jag bestlutade mig för att säga upp mig och satsa fullt ut på LAWICEL, första dagen som 100% egen företagare var 29 augusti 2001. Det blev genast en hel del konsultjobb, konstruktion av egna produkter samt försäljning av importerade varor. Vi hade en primitiv webshop där varor fanns listade och genom att skicka e-post till oss, fick man prislistan i retur per automatik och kunde klippa & klistra från den och beställa den vägen, så hade det funkat sedan starten mars 1997 och till hösten 2002 fick vi vår första riktiga webshop (vår webshop idag bygger faktiskt på samma plattform även om den uppdaterats många gånger). Jag hade byggt om garaget sommaren/semester 2001 så jag hade ett rum på 16 kvadratmeter och packade paket på förmiddagen för att på eftermiddagen och kvällen jobba med konsultuppdrag eller egna konstruktioner. Minns så väl att ibland satt man och jobbade långt ut på morgonen när tidningsbudet kom med morgontidningen. Det var en tuff tid, men riktigt rolig och spännande.

Under hösten 2002 hände något med försäljningen av CAN232. Från att ha sålt några (10-25st) i månaden rusade det upp och blev över 100 i månaden, detta hände bara på en eller två veckor och vi kunde inte riktigt förstå vad som hänt förrän någon månad senare när en kund talade om att han läst en stor test i en Amerikansk tidning om liknande produkter och vår hade varit “bäst i test” med vårt enkla ASCII protokoll (man kunde styra den direkt från ett terminalprogram), pris och plus den lösning vi hade med att kunna ha en bra RS232 hastighet samt en standard CAN controller. Jag började även utvecklingen av vår CANUSB som sedan släpptes våren 2004. Även den blev en succé även om det tog lite tid att komma dit. Idag finns det stöd för vårt ASCII protokoll i många system, såsom i Linuxkärnan. Många har även anammat vårt protokoll i deras egna produkter, vilket vi tycker är kul. Man har fått sätta ett litet avtryck i historien. 2003 byggde vi även ut kontoret i garaget för lager/verkstad.

Sommaren 2005 hade vi vuxit ur handelsbolagsformen så vi ombildade bolaget till ett aktiebolag, LAWICEL AB registrerades den 26 augusti 2005, samtidigt började det bli trångt i garaget och vi letade lokaler i Tyringe, men det dröjde till hösten 2006 innan vi hittade passande lokaler och då passade vi även på växa med att ha vår första anställda. I samband med detta avvecklade även jag konsultuppdragen och satsade fullt ut på att sälja produkter och utveckla egna. Vi finns idag på samma plats sedan hösten 2006. Våren 2008 började även frun i firman på heltid (och ja vi är gifta fortfarande).

Allt har inte gått smärtfritt och även om det har varit många uppgångar har det även funnits några nergångar, våren 2009 kom krisen i fatt oss (som började sommaren 2008 för många här i Sverige) och vi tappade några företag vi representerade. Det har även blivit mer konkurrens på marknaden, dels med fler företag som startades som vi gjorde 1997, dvs. de som driver det på fritiden eller i egna hemmet för att sedan växa och ta mer andelar och vi välkomnar sund konkurrens, det är bara nyttigt. Elektroniken har även blivit mycket billigare och marginalerna mindre till oss återförsäljare, man får “slåss mer” om kunderna.

Men det som “hotar” oss mest som driver företag inom det vi säljer är nog idén om öppen källkod/hårdvara som i princip är en god tanke i grunden men det spårar ur lite då alla har inte goda avsikter med detta, de utnyttjar det till max utan att tillföra något eget, dvs. kopierar rätt av (kanske fel ordval då de tar underlagen rätt av) och säljer utan att ens bry sig om att redigera filerna för att visa att det är en “klon” med nytt företagsnamn etc. Kinamarknaden är duktig på detta koncept, att ta konstruktionsfiler som företag lagt ut för att senare bara tillverka dem billigare och sälja. Arduino är ett bra exempel på detta, det finns flera Kinabaserade företag som säljer dessa kloner utan att ändra informationen (och företag inom EU tar även in dessa och säljer dem billigt). De tar och använder filerna rätt av, monterar dem billigt i Kina och säljer dem direkt fast det står att de är tillverkade i EU med CE märkning och allt, i vissa fall är även korten inte RoHS/WEEE godkända. I andra fall med falska kretsar eller med sämre egenskaper. Det finns många exempel på detta. Skall man göra detta kan man i ärlighetens namn ta sin tid att uppdatera kortet med sin egen information och kanske tillföra något extra i produkten som avviker från originalet såsom de seriösa gjort (Seeed, Adafruit, SparkFun, Pololu m.fl.), det var tanken bakom öppen källkod/hårdvara.

Jag personligen tror att detta kommer att drabba de som lägger ut sina konstruktioner (och deras återförsäljare) fullt ut genom mindre försäljning och att idén om detta måste revideras. Det hade räckt (enligt mig) att lämna schemat på konstruktionen, inte hela konstruktionen inklusive gerberfiler på ett kretskort. Hela konceptet bygger på att ge och ta, inte bara ta och tjäna pengar på det. Arduino försökte ändra lite på det genom att byta USB krets till att ha egen VID/PID för produkter som de i sin tur har betalt för till USB, men inte ens det skrämmer de som gör klonerna, de använder deras VID/PID rätt av utan att betala för sig.

Förra året 2014 fick jag sätta mitt liv lite i ett pausläge under några månader från våren till senare höst vilket gjorde att det inte hände mycket med vidareutvecklingen av företaget, men sedan i våras är det ganska full fart igen på att ta igen denna paus-tid. Vi har lite idéer om hur vi kan vidareutveckla företaget, mer om det kommer längre fram.

Nu har vi kört LAWICEL AB i 10 år och vi är 3 som jobbar heltid. Vi har uppdaterat webshopen i juni med ny kassasida och betalningsmetoder, vi jobbar vidare med att erbjuda produkter till rätt pris och hoppas våra kunder är nöjda med vad vi kan erbjuda. Vi kommer även att komma med lite egna produkter samt jobba vidare med våra Arduinolektioner. Vi hoppas kunna erbjuda våra produkter och tjänster till nöjda kunder under många år framöver.

Just i skrivande stund har LAWICEL AB blivit AAA, det är runt 7.5% av alla bolag i Sverige som får den utmärkelsen, vi är givetvis stolta och glada över detta.

AAA

Följ oss gärna på Facebook så missar ni inte en massa fina erbjudande, produktnyheter och annat skoj.

Tack för ni finns där!

Vid knapparna
Lars Wictorsson

Z-Wave nu hos LAWICEL AB

Z-Wave

Nu ger vi oss in i ett nytt produktsegment, nämligen smarta hem. Vet att många av våra kunder arbetar med detta dels med att styra från Arduino eller Raspberry Pi.

Du hittar Z-Wave produkterna här.

Efter att några hört av sig under en längre tid om att vi skall sälja detta så har vi nu testat Z-wave och tagit in ett fåtal produkter, mer kommer om intresset finns. Z-Wave är en intressant standard som arbetar runt 868Mhz. Fördelen med Z-Wave jämfört med enklare system från som kör på 433Mhz så kan man göra så mycket mer som att avläsa förbrukningen, få in temperaturer osv. Det finns idag flera tillverkare på marknaden.

För er som arbetar med Raspberry Pi finns det ett litet kort som gör att du kan styra hela ditt nätverk den vägen, eller via en USB stick och en dator, eller via en styrenhet som kopplas in på nätverket och som du kan styra via smarttelefoner eller läsplattor osv.

Vi vet att det finns många som säljer detta i Sverige så vår avsikt är inte att slåss med dem, utan att kunna ge en service till de kunder som handlar hos oss. Är det något ni saknar i sortimentet är det bara att höra av sig.

Nya Produkter från SparkFun

RedBot

SparkFun har uppdaterat den populära RedBot:en med helt nytt chassi. I stället för akrylplasten som kan vara lätt att ta i sönder så har de gått över till ABS plast. Roboten använder samma Arduino plattform (styrkortet) och hjul som tidigare, men har nya motorer. Roboten kan köpas som bara chassi, standard kit samt ett lite mer exklusivt kit med en massa extra. En prisvärt plattform som man kan bygga mycket med och är lätt att sätta ihop. Du hittar RedBot Basic Kit här i vår webshop. Se relaterade produkter för andra versioner eller tillbehör.

Bröllop – Albin & Sofie

Albin och Sofie

Nu har vår medarbetare Albin fått sin Sofie, det var ett härligt bröllop i helgen på självaste nationaldagen. Det vill vi fira genom att ge alla kunder 10% rabatt på ordervärdet (ej eventuella fraktkostnader) om ni handlar för minst 250:- inkl. moms (200:- exkl. moms). Erbjudandet gäller fram till och med onsdagen den 10 juni och gäller endast på det vi har i lager som kan beställas under erbjudandets tid. Erbjudandet kan utnyttjas mer än en gång per kund under kampanjens tid. Ange bara ALBINSOFIE på kassasidan vid kampanjkod och tryck på OK för att aktivera den. Kontrollera att den är aktiverad (den syns tydligt på bekräftelsen) innan ni beställer.

Sveriges Nationaldag 2015

Sveriges Nationaldag 2015

Vi firar Sveriges Nationaldag den 6 juni 2015 med att ge alla kunder 10% rabatt på ordervärdet (ej eventuella fraktkostnader) om ni handlar för minst 250:- inkl. moms (200:- exkl. moms). Rabatten gäller från idag den 5 juni fram till midnatt mellan söndag/måndag. Ange bara kampanjkoden 6JUNI2015 på kassasidan och tryck på OK för att erhålla rabatten, den syns sedan på kassasidan och bekräftelsen. Ha en skön Nationaldag!

Nya betalningsalternativ m.m.

DIBS Betalningar

Då har vi äntligen fått ut vår uppdatering av webbutiken, en efterlängtad sådan. Det skulle skett förra våren men blev uppskjuten av det som hände då för ett år sedan (se tidigare blogginlägg från hösten 2014).

Vi har tidigare endast haft 3 val att betala för en beställning (mot faktura, förskott eller halvdan lösning med PayPal) men nu har vi integrerat säker kreditkortsbetalning (Visa och Mastercard) via DIBS PCI DSS 2.0 certifiering. DIBS tillhandahåller även direktbetalning via Swedbank och dess banker (Internetbanken) samt numera även PayPal som då blir fullt återkopplad, dvs. beställningen i webshopen genomförs inte förrän betalningen är genomförd, på så vis slipper vi påminna kunder om att betala. Vi har även (på prov) valt att förlänga betalningsvillkoren för faktura till 30 dagar för alla kunder i Sverige (såväl privata, föreningar som alla typer av företag). Vill man som innan betala i förskott, finns det även ett enkelt alternativ för detta och kunden får då info om betalningsrutiner direkt per e-post.

Den andra stora förändringen är att vi har snyggat till sidan där man lägger upp sig som ny kund samt kassasidan. Det går även numera att handla direkt utan att skapa ett konto, det går med andra ord att lägga varor direkt i kundvagnen (under förutsättning att de finns i lager) och vi har förenklat det för kunden på kassasidan genom att dölja fält som inte är nödvändiga för t.ex. privatkunder eller om man väljer att betala med DIBS. Så det finns så lite inmatningsfält som möjligt. Man väljer först enkelt vilket land man kommer ifrån samt vilken typ av kund man är.

LandKundtyp

Sedan visas de fraktalternativ och betalningsalternativ som finns tillgängliga för det aktuella landet man valt samt den typ av kund man är. Kunder kan då lätt se vad varor kostar hos oss inklusive moms och frakt (och vi tar inte ut några andra avgifter). Som tidigare försvinner brevalternativet vid ett visst ordervärde eller om varan är för tung/skrymmande, detta för att inte skada godset eller minimera att det skulle försvinna (brev är ju inte spårbart eller försäkrat). Vi har även lagt in hjälptexter för de olika fraktalternativen och betalningsalternativen så kunden lätt kan se vad det innebär att välja detta alternativ. De kunduppgifter som måste anges som t.ex. privatperson syns nedan, här kan man även välja att logga in om man är en återkommande kund (då flyttas de varor man har i kundvagnen över till sitt kundnummer) eller registrera sig som ny. Fördelen med att ha ett konto är att man kan lägga varor i kundkorgen och de ligger kvar där oavsett vilken dator man logga in på. Som oinloggad kommer kundvagnen att tömmas efter ett tag om man väljer att lämna sidan. Man kan även lätt välja en avvikande leveransadress om man så önskar men fälten syns först när man valt en avvikande leveransadress.

Kunduppgifter

Väljer man DIBS som betalningsalternativ så slussas man vidare till en säker webplats (som är av den säkraste typen PCI DSS 2.0), här kan man sedan lätt välja att betala med kreditkort, internetbank eller PayPal genom de 3 flikarna överst på sidan. Vill man hellre ha mot faktura så fakturerar vi (LAWICEL AB) efter en enkel kreditkoll (som tidigare och den sker direkt) och är allt OK så får kunden beställningen mot faktura och 30 dagar kredit annars meddelas kunden manuellt. Vid fakturering måste man ange sitt personnummer eller organisationsnummer och det är viktigt att adressen stämmer överens mot folkbokföringen som privatperson, annars kan i inte fakturera. Man kan slutligen välja mot förskott, då finns vårt bankgiro på orderbekräftelsen samt instruktioner om att betala in beloppet där. Vi håller er order i 3 arbetsdagar, annars plockas den bort och kommer betalning in senare kan vi inte garantera att varor finns, vi kan då tvingas återbetala till er eller så får ni vänta tills nytt kommit in.

Betalning

Slutligen har vi även aktiverat ett nytt kampanjkodssystem på kassasidan där vi kan erbjuda kampanjkoder till kunder via t.ex. Facebook, e-post etc. Kampanjkoder kan vara tidsbegränsade och kan vara en fast rabatt på en order, procentuell rabatt på en order (med eller utan frakt) eller gratis frakt. Vi kan även ställa in ett valfritt belopp på minsta ordervärde för att kampajen skall aktiveras. Så se till att ni gillar oss på Facebook och Google+, följer oss här på bloggen eller följ oss på Instagram för att inte missa kampanjer.

Nu finns vi på Instagram

Instagram_572_200

Nu finns LAWICEL AB på Instagram, du hittar oss här. Vi skall försöka lägga upp bilder med jämna mellanrum på vad vi sysslar med och nya produkter osv. Det ligger på experimentstatus, vi utvärderar det till hösten. Följ oss, så blir vi glada!

Ny produkt – Triangle RGB LED

SEEED-T-RGB_4

NeoPixlar är ju något som kommer i alla former och här är ännu en ny intressant produkt som har en WS2812B RGB lysdiod monterat på en litet kretskort som har formen som en liksidig triangel. På alla sidor finns 3 lödhål (VCC, I/O & GND), den ena sidan är ingången och de andra två är utgången, på så vis kan man kaskadkoppla dessa i en hel del olika mönster. Vi säljer dem i 10-pack och du hittar dem här i webshopen.

Nytt Arduino IDE 1.6.2

Arduino-IDE-1_6_2

Då har Arduino släppt nytt IDE igen som de lovade, denna gång version 1.6.2. Här kan ni läsa vad som är nytt men det mest intressanta är att det nu är lätt att installera nya kort och bibliotek (LIBs). Med version 1.6.2 finns det 2 nya menyer “Sketch > Include Library > Manage Libraries…” och “Tools > Board > Boards Manager…”. Som vanligt kan du ladda ner den nya versionen här.

Massimo Banzi passade även på att prata om ett nytt modulärt system på Arduinodagen när han besökte MIT i Boston. Det går under arbetsnamnet Eslöv, skall bli skoj att se vad det är mer i detalj, han har lovat att skriva ett blogginlägg om det denna vecka och vi återkommer när vi vet mer. Det skall presenteras fullt ut på “Maker Faire Bay Area” i San Mateo, Kalifornien den 16-17 maj.

Arduino Day 2015

Arduino Day 2015

Som ni alla kanske redan vet är det den stora Arduinodagen nu på lördag den 28/3. Det firar vi med att från och med fredagmorgon den 27/3 och under hela helgen ha 10-25% rabatt på utvalda Arduinoprodukter. Vi har skapat en speciell kategori Arduino Day 2015 i menyn, så passa på att fynda. Men beställ först efter midnatt (se till att priserna blir röda/nedsatta). Ha en spännande Arduinodag!