Archive for Blogg

Nytt Arduino IDE 1.6

Arduino Download

Arduino har släppt ett nytt IDE med version 1.6 och den kan laddas ner här. Många nyheter och buggfixar. Vad som är nytt kan läsas i deras blogg här.

Möt Raspberry Pi 2 – Modell B

Raspberry Pi 2Raspberry Pi Foundation överaskade oss alla med att släppa en ny Raspberry Pi nu i början av februari, så snabbt efter att ha släppt de nya modellerna B+ och A+ i höstas. Men denna nya modell är riktigt kraftfull, hela 6 gånger snabbare än B+ modellen eftersom den fått en 900MHz fyrkärnig ARM Cortex A7 CPU och dubblat arbetsminnet till hela 1GB. Vill man djupdyka i en mycket bra jämförelse med den gamla så rekommenderar jag varmt att man läser Adafruits introduktion. Vi har dem givetvis redan i vår webshop här. Vad som är mycket trevligt förutom hastigheten och minnet är att eftersom det är en ARM Cortex A7 kärna så funkar de flesta Linux distributionerna och även Microsoft Windows 10 som i skrivande stund verkar vara gratis.

Ny Arduinolektion om NeoPixlar

Då finns det en ny lektion i vår Arduinoskola, vi visar lite enkelt hur NeoPixlar fungerar med ett färdigt LIB från Adafruit. Just under december månad 2014 inkluderar vi dessa LEDs gratis i vårt Arduino Starter Kit. Man kan göra mycket kul saker med NeoPixlar, speciellt nu i Juletid!

December 2014

Först ville jag bara informera om att jag (Lars) är tillbaka på jobbet nu och kör halvtid året ut och med det har vi äntligen telefontid igen mellan 10-12 (mån-tors) med reservation för vissa dagar då jag kanske inte orkar fullt ut eller har inplanerade läkarbesök.

Sen är det ju julmånaden december och då har vi lite erbjudande, de finns här i webshopen. Vi kommer att fylla på med nytt varje vecka fram till jul. Något som kan vara av intresse är att vi i vårt eget Arduino-kit 3 har lagt med 5st 5mm Neopixlar under hela december som gör att ni kan labba med dessa coola lysdioder, jag håller på med en enkel lektion att komma igång med dessa som kommer vara klar denna vecka. Sen har vi den nya Raspberry Pi B+ i lager och till bra pris under december (A+ kommer mitten av månaden). Vi har våra egna julgranar (byggsats) och även en Neopixelslinga som vi prissänkt 15%, lämpar sig utmärkt att bygga ett coolt ljusspel på huset, då dessa drivs med 12VDC och kan vara utomhus.

Fler produkter kommer nästa vecka, så nu väntar vi bara på lite snö här i söder så vi får lite julkänsla!

 

Ny Produkt – MicroView

rotbil_9

Vi har snackat om den tidigt i våras när den var i ett kickstarterprojekt och nu har vi äntligen lyckats få hem dem till försäljning. Möt MicroView, en liten inkapslad enhet som bygger på Arduino med ATmega328P och en 64×48 OLED display (mycket läcker design!). Enkel att programmera via Arduino IDE och ett färdigt LIB för OLED displayen. Det finns även ett moderkort med USB, så man lätt kan programmera den, men man kan även programmera den med hjälp utav andra USB/RS232 enheter etc.

Vad händer på LAWICEL (DEL 2)?

Här följer en liten uppdatering på vad som hänt sedan min operation den 22/9. Operationen gick bra, de har bytt ut ca 15-20cm av aortan mot GORE-TEX® slang direkt från hjärtroten sedan har de även lyckats reparera aortaklaffen med något som heter David-plastik, så jag fick behålla min egen klaff vilket känns skönt, alternativet var en mekanisk klaff om detta inte gick att genomföra. Operationen tog 5.5 timmar och hjärtat slog inte under 189 minuter och då låg man i hjärt-/lungmaskin, helt fantastiskt att de kan göra denna typen av operationer och jag är mycket tacksam.

Jag mår idag bra (även om jag är trött, har lite ont i revbenen och inte kan sitta mer än några minuter vid tangentbordet och koncentera mig) och är hemma sjukskriven, det kommer ta några veckor till innan jag orkar allt för mycket så jag kommer vara sjukskriven november ut som det ser ut nu. En trappa känns som man varit ute och gått en mil, helt slut och flåsar som en älg. Det som gäller för mig nu är dels vila men även motion i form av att vara ute och gå, kan inte belasta mig förrän tidigast 8-10V efter operation då revbenen skall läka helt, sen kan jag simma som jag brukar göra och andra fysiska aktiviteter. Där är även ett antal återbesök som kommer göras.

Under tiden som varit har det flutit på bra på LAWICEL och jag hoppas ni också upplevt detta, vi kan nu ta emot lite enklare support frågor då de har nu mig att fråga om de är osäkra, men vi låter fortfarande telefonen vara avstängd, så använd kontaktformuläret om ni har frågor, så skall vi kunna svara er inom några timmar. Beställningar fungerar nu (och har gjort) som tidigare, dvs. vi skickar allt som kommer in direkt om det kommer in före 14.00 (10.30 fredagar). Jag hoppas att ni fortfarande kan ha förståelse för att telefonen är avstängd.

Så hörs vi framöver!

mvh

Lars Wictorsson, LAWICEL AB

Vad händer framöver på LAWICEL?

Ibland händer det saker som man inte kan kontrollera/styra och i ett mindre familjeföretag som LAWICEL där vi endast är 3 heltidsanställda (Jag, frun och en anställd) kan det innebära vissa problem om någon blir borta under en längre tid.

Som ni kanske märkt har det inte varit mycket uppdateringar här (blogginlägg och Arduinolektioner) eller på Facebook/Google+ under det senaste halvåret, det beror på att jag i våras fick reda på att jag måste genomgå en hjärtoperation (förstorad aorta och aortaklaff) nu den 22 september. Jag har varit trött och orkeslös under en längre tid och när detta är gjort så kommer det med tiden bli bättre.

Vi väljer att öppet gå ut med denna information i förhoppning om att våra kunder skall ha förståelse att det kommer under några veckor vara dels telefonstängt och att e-post kommer att besvaras i den mån det går (då jag har den uppgiften med supportfrågor). Har ni specifika frågor om produkter, så kontakta gärna tillverkaren direkt, vill ni ändå gå genom oss kan det komma att ta tid innan vi kan svara.

Beställningar kommer att fungera precis som vanligt, så där blir inga problem, men vid hög belastning kan det förekomma en extra dags försening ibland. Vi håller er uppdaterade under tiden här i bloggen och informerar när jag är tillbaka och kan ta emot frågor via e-post. Tack för er förståelse!

Uppdatering på denna post finns här.

mvh

Lars Wictorsson, LAWICEL AB

Semestertider

Det har varit lite glest med inläggen här den senaste tiden, men det beror på att vi haft full fart med annat, sen har det inte hänt så mycket nytt heller den senaste tiden. Nu går vi in i semestertider de kommande 4 veckorna (V29-32), det innebär att vi inte svarar i telefon, så har ni någon fråga så använd kontaktformuläret i webshopen, så svarar vi inom någon dag. Dock skickar vi ut era beställningar varje dag under denna tiden, men det kan bli lite förseningar vid hög belastning då vi inte är full styrka under semesterveckorna. Den 11 augusti är vi tillbaka igen och svarar i telefonen som vanligt. Vi önskar er en skön sommar så hörs vi igen efter semestern!

Sommar2_572_220

Ny Produkt – A Star (A*)

POL-3101Är man på jakt efter en Arduinoklon i ett litet format så kan A* från Pololu vara ett alternativ. Den tar inte ut all I/O från 32U4 men har USB direkt på kortet så ingen extern USB till RS232 lösning behövs för att programmera den. Den kör med ATmega32U4, samma som sitter på Leonardo. Dessutom har den ett bra pris. Fungerar som Arduino Micro fast med färre I/O och till halva priset!

Nya Produkter – Neopixlar på tejp

LED_StripDå har vi breddat sortimentet från Shiji Lightning, lysdiodsexperten som tillverkar smarta RGB lysdioder. Adafruit kallar dem för Neopixel som ni kanske har hört. Dessa smart RGB lysdioder har inbyggd styrkrets som styrs seriellt, man klockar enkelt in data med en (eller två) signaler beroende på styrkrets sedan latchas data ut till varje enskild lysdiod. Så varje enskild lysdiod kan lysa med egen unik färg.

Ni kanske har sett de stora RGB reklamskyltarna runt fotbolls- och ishockeyarenor, det är denna typen av lysdioder. Nu har vi fått in dessa Neopixlar på självhäftande tejp för inomhus eller så finns de i ett mjukt solikonrör så de kan vara utomhus. De finns i olika utförande med 30, 60 eller 144 lysdioder per meter, sedan finns de med svart eller vit PCB (färgen på det flexibla kretskortet), slutligen då för inomhus eller utomhus. 30 och 60 versionerna levereras på 5m rulle medan de som är 144 levereras på 1m rulle. Dock kan de klippas av i mellan varje enskild lysdiod och man kan löda på kablage etc.

Vill man t.ex. göra en stor 16*16 matris så räcker det med en 5m rulle av de som har 60 lysdioder per meter (60*5=300 lysdioder, 16*16=256st och då blir matrisen ca 27cm bred (vi kommer att sätta ihop en sådan inom kort). Man kan löda ihop flera i en kedja eller ha flera parallellt om man vill ha en stor display. Vill man labba med dessa i mindre antal har Adafruit många varianter, vi säljer även lysdioden lös. Med direktimport från tillverkaren så kan vi hålla mycket bra priser jämfört med motsvarande rullar från t.ex. Adafruit (som säljer dessa i metervara men till mycket högre pris, det är samma leverantör). Vi har även de stora 30mm som matas med 12V och har 3st RGB lysdioder i samma kåpa, de är otroligt ljusstarka.