Kanalväljare

Ni som tillhör den äldre generationen kanske vet hur gamla kanalväljare funkade på radion eller TVn, man hade ett antal kanaler och man kan ju bara ha en aktiv, så när man tryckte på en knapp stannade den inne och de andra hoppade ut. Dessa finns även för audio etc. där man väljer en av flera ljudkällor (eller spänningar, signaler etc.) som skall kopplas in osv. Dessa kan vara dyra och svåra att hitta idag och då kan man fixa ihop det själv med några knappar, relän och ett microkontrollerkort med ATMega328P.

Vi kommer inte att förklara så mycket vad koden gör (dock inget avancerat), utan den är ganska självförklarande i källkodskommentarerna och nedan är vår enkla uppkoppling. Vi har 4st relän monterade på ett reläkort samt 4 knappar (som har extern pullup och knappar kopplade till GND) som sitter på ett kort. Vi har även satt fast dessa 2 komponenter på en akrylplatta för att det skall vara enkelt att labba med dem. Knapparna och reläkortet finns dessvärre inte längre i vår webbutik, vi har ett nytt reläkort (krävs lite ändringar i koden för att använda detta) eller så kan man köra med vårt reläkort som är en byggsats. Sedan behöver du ett microkontrollerkort med ATMega328P som är kompatibelt med Arduino®.

RelayButtonSwitch

Programmet fungerar som så att ingen utgång är aktiv när det startar upp, sedan kan man trycka på någon av knapparna och respektive utgång blir aktiv (även när man släppt knappen), den förblir aktiv tills en annan knapp trycks ned eller att samma knapp trycks ned (då stängs alla utgångar av). På så vis med hjälp utav relän kan man välja 1 av 4 olika källor (t.ex. spänningar) som kopplas in/ut på en gemensam utgång (helt enkelt en kanalväljare). Programmet är enkelt skalbart med att använda fler ingångar/utgångar i en lista (array) och det finns en enkel “knapp-debounce”. Vill man kan man även expandera programmet så att det sparar vilket relä som var aktivt sist i EEPROM och på så vis sätter den utgången när programmet startar nästa gång (när spänning slås på etc.) men det lämnar vi till framtida utveckling.

Programmet kan laddas ner här.