Kapsling – Bus Pirate (Sparkfun version)

Nedan är en kapsling för Bus Pirate (Sparkfun versionen) som från första början skapades av Ian Lesnet på Dangerous Prototypes. Det finns en uppsjö av idéer till hur man gör den bästa kapslingen till kretskort och vi tycker givetvis vår är bäst. Fördelen med vår är att den hålls ihop på ett snyggt och säkert sätt, dvs. inga gummiband, lim eller skruvar och muttrar som sticker ut och skör gängning i akrylen. Vi använder oss av gängade distansrör som vi lägger i en “kanal” som är 6mm i diameter och försänkta skruvar. Så kom ihåg var ni såg detta först (idéen med att göra olika lager är dock äldre och det har vi sett många göra).

Eftersom detta kort saknar monteringshål fick vi tänka till lite och efter några försök fick vi fram 5 lager 3mm akryl (färgmässigt valde vi de Svenska färgerna). De olika lagerna är markerade på bilden nedan från #1 till #5 där det lägsta numret är bottenlagret. Sedan använde vi oss av 4st 8mm långa nylondistansrör som är gängade med M3 samt 8st M3 6mm långa skruvar med försänkt skalle. Lager #2 passar kortet direkt i och har uttag för USB, lager #3 har 3 rundande hörn invändigt samt en liten “bula”, det gör att laminaten inte kan glida upp utan ligger i en 3mm sektion (blir ca 1.4mm glapp). I lager #4 har vi även ett litet stöd för USB kontakten, så kortet glappar inte alls i den änden. I det övre lagret #5 finns uttag för IDC10 kontakten.

För att visa lite vad denna konstruktion skulle kosta om det var en kund som ritade denna och vi endast tillverkade en av den, så är materialkostnaden cirka 50:- plus moms inklusive skruvar och distanser. Sedan tar det 15 minuter att skära ut, lyfta ur maskinen (cirka 50:- plus moms) och ytterligare 10 minuter att ta väck skyddsplast, försänka ytterlagren och sätta ihop den. Så totalt en kostnad på cirka 120:- plus moms. Men det ger ändå en idé på vad vi kan åstadkomma. Priserna förutsätter att kunden ritat produkten och vi fått en fil i viktorformat (cdr, eps, pdf etc.).

OBS: Vi åtar oss inte jobb längre med att skära ut i akryl, sidan är här endast för referens!

Åter till huvudmeny