Arduino Leonardo – En första test

I förrgår fick vi in de första Arduino Leonardo korten, de finns i två version, en komplett med alla hålmonterade kontakter (ISP, DC in och I/O headers), den heter ARD-LEO hos oss och en version utan dessa (dvs endast ytmonterade komponenter) och den heter ARD-LEO-SMD hos oss. Detta är kanon eftersom ibland vill man ha mer möjligheter att ansluta kablage till kortet, kanske mer permanent, då kan man som vi gjort nedan och löda fast 2,54mm skruvplint (som vi för övrigt även säljer i webshopen) som framgår av bilden nedan. Vi har även monterat kortet på en av våra populära basplattor. Vi gjorde detta endast för att visa möjligheterna med detta kort.

Vi har idag testat dessa med det nya Arduino 1.0.1 gränssnittet (IDE) som släpptes i måndags den 12/5 (vilket är ett måste om man skall köra med Leonardo, så uppdatera). De första testerna visar att allt funkar som det skall och det var inga som helst problem att installera drivrutiner i Windows 7 och i MacOS, vi har faktiskt skrivit instruktioner för detta på Svenska här i vår blogg för Windows 7.

Varför har nu Arduino teamet utvecklat ännu ett nytt kort?

Dels för att få ner kostnaderna genom att ta bort den externa USB kretsen (som var FTDI FT232RL på Arduino 2009 och ATmega8U2 eller ATmega16U2 på Arduino Uno), det nya kortet använder sig av Atmel’s ATmega32U4 med intern USB. Det har lika mycket minne (32Kb), men bootloadern kräver mer minne än tidigare kort så det blir lite mindre plats för applikationen, men man får så pass mycket mer av detta kortet såsom en säkrare RESET, serieporten rycker nu inte i RESET tråden via en konding, det gör att kortet är stabilare när man inte har någon USB ansluten. På kortet finns fler analoga in (även om de delas med andra funktioner på I/O pinnarna. I2C stjäl inte några av de vanliga analoga in. Man kan även använda USB mer än en vanlig serieport och kan t.ex. emulera mus och tangentbord. Serieporten som finns på I/O 0 och 1 används nu inte för att ladda ner kod utan är helt fri vilket är underbart om man kör mot enheter som har UART anslutning som t.ex. GPS, GSM, Bluetooth, ZigBee etc. USB kontakten är bytt från den stora klumpiga till de nya micro USB som sitter på de flesta nya mobiltelefoner idag.

Arduino’s hemsida kan man läsa mer om vad som är nytt.

Här finns även en bra bild på IO som används på Leonardo.

Många kanske ställer sig frågan: Är det här ett kort för mig eller/och skall jag använda detta istället för Arduino Uno?

Så här i början kanske nybörjare skall hålla sig till Arduino Uno R3, då det är beprövat och alla sheild korten passar och funkar med detta kort. Vi har inte testat Leonardo mot några shields än, men är man nyfiken på denna nya teknologi och har lite erfarenhet så är det här kortet läckert och kul att labba med. Det är bra att det finns i 2 versioner, man blir inte så bunden på hur man skall ansluta det och det blir mycket tunt om man inte kör med kontakter och headers.

Något som är noterbart är att använder man I2C bussen och inte kör den nya pinouten som kom i samband med Arduino Uno R3, så finns I2C bussen på helt andra pinnar och “krockar” med de som kanske används mer för digitala I/O, innan låg den på analoga in.

Vi har så här i början fått in ett begränsat antal och volymproduktionen beräknas vara igång i mitten/slutet av juni. Vi kommer även att ta fram ett starterkit, men det får vänta lite tills vi har fått in fler på lager och vi hunnit testa lite mer.

Både Sparkfun och Adafruit har sedan en tid haft mindre versioner av “Leonardo chippet” ATmega32U4, men nu när det finns ett officiellt stöd för Leonardo så är det lite enklare att komma igång även med dessa korten.

Comments are closed.