OBS: Sidan är under uppbyggnad!
Enkla monteringsinstruktioner för T85L – ATtiny85 med NeoPixels.
Detta kort är under konstruktion och är inte släppt offentligt, det finns endast ute som prototypserie hos ett antal testkunder. Det kommer att ändras något innan det släpps. Längst ned finns några synpunker från oss om vad som kommer att ändras.
Byggsatsen består av 2 olika kort, de bryts isär innan montering (eller kan de fortsätta att sitta ihop och man gör bara byglingar mellan de 8 hålen). Det lilla kortet har 3 resistorer (2st 22ohm och 1st 1.5Kohm), 2 dioder (1N4148), USB kontakt, 6-pin ISP samt den 8-poliga “kontakten” mot huvudkortet. Har man flera kort som skall programmeras upp, klarar man att montera ett USB-kort och sedan använda det till alla processorkorten. Kan ju även användas till egna kort man gör med ATtiny85.
ISP kontakt behöver inte monteras, den används om man vill programmera ATtiny85 direkt via en extern programmerare såsom AT-ICE-BAS eller AT-IDE-FULL eller likvärdig programmerare.
De 2 dioderna (1N4148) används för att sänka 5V till ca 3.6V för att motsvara ett LiPo batteri, vill man att målspänningen skall vara 5V, så byglas bara dessa. 2 motstånd på 22ohm vardera är mot USB D+ och D- (R1 och R2), 1 motstånd på 1.5Kohm är en pullup från USB D- till VCC (R3).
Det som behövs för att köra 2st NeoPixlar är en kondensator (C1) på 100nF samt en kondensator (C2) på 10uF, notera att C2 måste monteras på rätt håll!
Sedan en 8-polig IC hållare, notera att pin 1 skall vara nere till höger som bilden ovan visar och att ATtiny85 monteras i denna på rätt håll (man kan faktiskt montera en ytmonterad variant av ATtiny85 med om man inte monterar IC sockeln, den är då vriden 90 grader). Sedan om man vill mata kortet med ett 3.7V LiPo-batteri så monteras den 2-poliga JST kontakten (K1). Den 8-poliga hylslisten monteras den med så man kan koppla in USB-kortet för att ladda ner ny programvara.
Slutligen skall de 2 NeoPixlarna monteras och då dessa lysdioder har 4 ben som sitter riktigt nära varanda så kan hålen i laminatet och dess lödpaddar inte vara stora. Just på denna revision så valde vi att testa med att göra dessa på samma avstånd, men att löda dessa är inte lätt för nybörjare, så ta det varsamt och en fin lödspets och t.ex. 0.5mm lödtenn (eller tunnare). På lysdioderna finns det ett tjockare parti på benen, skall de monteras hela vägen ned, så får man klippa av benen innanför dessa. Annars kan man montera lysdioderna utanför dessa, de sitter då på längre avstånd. I nästa version kommer vi att sära lite på dessa hål för att göra det enklare att löda, de kommer då att bli som på vår NeoStick (men då kan lysdioden aldrig monteras helt ned, men fördelen är att det blir lättare att löda). Lysdioden kan både lödas från komponentsidan eller från andra sidan som dessa bilder visar. Tänk på att matcha lysdiodens fas mot symbolen på kretskortet, den ena skall vara uppåt, den andra nedåt. L1 skall vara uppåt och L2 nedåt. Vill man koppla in fler NeoPixlar så kan man göra detta på kontakten märkt G, -> och V där G är GND, -> signal ut och V är VCC.
Det som inte är testat än är dels LDR1 tillsammans med R4 som är ett ljuskänslig resistor som tillsammans med en resistor gör en spänningsdelare och som kan läsas av med en ADC, på så vis kan man t.ex. trigga olika funktioner om det blir mörkt eller ljust i ett rum. Det finns även plats till en knapp (PB1) för att trigga något etc.
När man programmerar kortet så sticks USB delen in i “moderkortet” som bilden visas nedan, sedan kompilerar man och laddar upp programmet via Arduino IDE, när den börjar ladda ner kod så ansluter man USB, bootloadern har en timeout på ca 10s innan själva huvudprogrammet startar, så anslut den inte innan man laddar upp koden. Tänk även på att programmet startar heller inte förrän runt 10s från det att enheten har fått spänning.
Se denna sidan för att få information om Attiny85 och Arduino IDE.
Testkoden för NeoPixel blinkning finns här och man behöver då även installera Adafruit NeoPixel LIB för att kompilera koden.
Att tänka på, i vissa fall startar inte NeoPixlar upp och det kan då behövas en resistor på 300-500ohm i serie från ATtiny85 I/O till ingången på lysdioden. Vi kommer att lägga in detta på konstruktionen i nästa utgåva. Men behövs det, så skär av ledningen mellan pinne 6 på ATtiny85 och DI på lysdioden, det är den nedre pinnen på L1 (INTE på den sidan som har fasen), där är det lättast att skära av och löda in resistorn på t.ex. 470ohm. Men det blir inte lätt att montera in detta om lysdioderna sätts på andra sidan och hela vägen in till kretskortet, man kan skära av ledningen en bit och sätta en utmonterad resistor. Men med 2 lysdioder fungerar det i 8-9 fall av 10.
Ibland har vi även märkt att processorn inte startar upp rätt om inte USB kortet sitter på plats, då vi inte studerat bootloadern, kan det vara något om att det krävs en pullup på I/O såsom 1.5Kohm gör på USB.
Observera också att ha inte ett LiPo-batteri anslutet samtidigt som USB är anslutet till en dator, det kan skada batteriet och det kan explodera/brinna!
Saker som kommer ändras till nästa utgåva:
- 470ohm resistor för NeoPixlar
- Länge avstånd mellan pinnar på NeoPixlar
- C/C Avstånden mellan NeoPixlar kortas något
- Monteringshål kanske flyttas och/eller ett tas bort
- Stora 10uF kondensatorn kanske ändras, den är lite hög
Exempel på vad som kan göras med detta lilla kort:
Mer info läggs upp under projektets gång. Senast uppdaterad 2016-02-24